Friday, July 11, 2014

Nasi kabsah (masakan arab)


Resipi nasi kabsah ini dikongsi oleh family syria saya di Jordan, Rasha Ummu usamah. Kami pergi ke rumahnya di Khitim Jordan dan tanpa segan silu dia mengajar kami semua ,maka bermulalah pembelajaran kami .

Bahan (untuk sefamily,8org)
Ayam seekor 
Beras 
Cengkih
Bawang besar
Bawang putih
Buah pelaga
Rempah kabsah
Garam
Tomata paste
Tomata (3biji)
Minyak 
Lada hitam
Lemon 
Kacang hazelnut 

Cara masakan 

1. Rendamkan ayam bersama api yang sederhana bersamanya letak cengkih(3) + bawang besar (2) potong dadu + pelaga(3) + rempah kabsah (4sudu). Tunggu sampai ayam 1/2 masak ,haritu kami buat dalam satu jam.

2. Kemudian beralih kepada beras. Rendamkan ia dengan air panas dalam besen kecil bersama garam. Takat air sama dengan beras dan tunggu Sehingga air tu menyerap dalam beras.  

3. Ambil 3 tomato potong dua dan kikis untuk ambil isi sahaja. 

4. Satu labu bawang putih ditumbuk + garam + tomato paste (1sudu) + perahan lemon (separuh) + 2cawan minyak + lada hitam (ikut kesesuaian) + air daripada rendaman ayam (1cawan).

5. Masakkan atas dapur 3+4 tu, sampai suam panas dan sebati semuanya, 5 minit gitu. 

6. Kemudian, asing kan ayam letak dalam loyang, susun dan sapukan [nom5] tu atas dan tepi ayam. Kemudian bakar masuk dalam oven 180• in 30 minutes , terpulang janji ayam tu masak.

7. Sekarang nak tanak beras pula. Tumis bawang merah + bawang putih bersama minyak + capcicum + rempah kabsah + pepper + satu kiub ayam + sedikit yang baki [nom 5] tu + campur air ayam tadi. Tunggu mendidih, dan masukkan beras. Tunggu sehingga nasi masak. Sebenarnya air ayam yang dimasukkan tu bajet2 la sama rata ngan beras,jangan sampai nasi lembik atau keras pulak. Hehe.

8. Akhir sekali ,goreng sedikit "louz" iaitu kacang hazelnut . 



Kalau arab,hidang atas dulang...nasi,kemudian ayam, kemudian tabur louz tadi.

Untuk cantik lagi , hias dengan timun dan daun sup dan tomato.

#kabsah sedia dimakan
#makanan arab kabsah ini lagi enak dimakan bersama dengan laban(susu perap) , which is laban ni mmg tiada di malaysia. So, kalau ade yang ingin makan dengan kuah, boleh topup tambah sendiri. 

SELAMAT MENCUBA 


Day with : afza najwa , ammar eirfan, nabil ramli, salleh.

Kosa kata :
فروج=ayam
بصل = bawang besar 
ملح = garam
ثوم = bawang putih
بهارات كبسة = rempah kabsah




No comments:

Post a Comment